Cuma namazı hutbesi nasıl okunur?
Cuma hutbesinin rüknü, İmamı Azam'a göre, Allah'ı zikirden ibarettir. Onun için hutbe niyeti ile yalnız: "Elhamdü lillah" yahut "Sübhanallah" yahut "La ilahe illalah" denilecek olsa, yeterli olur. İki İmama (İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e) göre, hutbe denilecek derecede uzunca bir zikirden ibarettir.Hutbesine Allah'a hamd, sena ve şehadetle başlar ve yukarıdakilere benzer sözler söylerdi. Hutbeyi kısa okur, namazı uzatır, Allah'ı çok anar ve sözcükleri az, anlamı derin ifadeler seçmeye özen gösterirdi. "Kişinin hutbesinin kısa, namazının uzun olması, dinî anlayışının bir işaretidir." buyururdu.Hülâsa: Cuma namazı iki farz, sekiz sünnet, toplam 10 rekâttır. Bahsedilen altı rekâtı tedbir olarak kılmakta sevap ve fazilet vardır, kaçırılmamalıdır. Cumanın farzından önce, bayram namazlarından sonra hutbe okunur. Cuma hutbesi farz, bayram hutbeleri sünnettir.

Hutbe sunumunda dikkat edilecek hususlar nelerdir : Hutbe de dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar;

Hutbe, sunumdan önce birkaç defa sesli olarak okunmalı, metnin telaffuzu anlaşılır hale getirilmelidir. Cami içindeki ses düzeni hutbeden önce kontrol edilmeli, hatip ses tonunu çok iyi ayarlamalıdır. Ayet ve hadis metinleri hatasız okunmalı, mümkünse ezberlenmelidir.

Cuma namazında hutbeden önce müezzin ne okur

Cuma vakti girince müezzin minareye çıkarak veya ezan mikrofon odasına girerek diğer vakit ezanları gibi aynen ezan okur. Ezan okuduktan sonra müezzin mahfiline geçerek ezan duasını okur.

Cuma namazında cemaat ne okur : 1. rekât : Cemaat ''Sübhâneke'' duasını içinden okur. İmam da''Sübhâneke'' duasını ve''Eûzü-Besmele'' yi içinden okur . İmam ''Fatiha ve bir namaz sûresi'ni'' dışından okur.Rûku ve secdelerden sonra,ayağa kalkılır (Kıyam).

Dolayısıyla kişinin ne istediğini bilecek şekilde kendi diliyle dua etmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Yani, cuma namazı ibadetini yerine getirmek isteyen birinin hutbeyi de dinlemesi gerekiyor. b"İnsanlara hitap etmek" anlamına gelen hutbede, Allah ve peygambere övgüler, bazı sosyal meselelerle ilgili dinin vazettikleri ve genel olarak devlete ve devletin başkanına başarı dilekleri ortaya konuluyor.

Cumada hutbe namazdan önce mi sonra mı

Hutbenin, Cuma vaktinde ve namazdan önce okunması gerekir.3. Ezanın, hatibin huzurunda okunması. 4. Hatibin ezandan sonra kalkıp, her iki hutbeyi ayakta okuması.Cuma namazında hutbe okunurken cemaatin konuşmayıp dinlemesi, selâm alıp vermemesi ve başka bir işle meşgul olmaması gerekir.

Ayetini okumaya başlarken o minbere doğru yönelir ve aşağıdaki duaları okuyarak minbere çıkar.) اَي َكِمَرَك َو َكِلْضَف َنِئاَزَخ اَنْيَلَع ْرِّسَيَو َكِتَمْحَر َباَوْبَأ اَنْيَلَع ْحَتْفا َّمُهَّللَا . (Anlamı: Ey cömertlerin en cömerdi,ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah'ım!

Cuma namazında müezzin ne okur : Cuma vakti girince müezzin minareye çıkarak veya ezan mikrofon odasına girerek diğer vakit ezanları gibi aynen ezan okur. Ezan okuduktan sonra müezzin mahfiline geçerek ezan duasını okur.

Imamla namaz kılarken ne okunur : İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise imamın Fâtiha'yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha'yı okur (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/361-362).

Cuma namazında hutbe okuma şartı var mıdır

Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir. Buna göre, mazeretine binaen okunan hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin kıldığı cuma namazı sahih olur.

Halifelerin ismi, gelenek gereği her hutbede zikredilirdi. Atatürk, halife olmadığı için her hutbede anılmaz.Cuma hutbelerinin ardından Kur'ân-ı Kerîm'den belli bir bölüm okuma geleneği Hz. Peygamber tarafından Kâf sûresi şeklinde başlatılmış, râşid halifeler döneminde farklı pasajlar halinde devam ettirilmiştir. Emevi halifelerinden Ömer b. Abdülaziz dönemine gelindiğinde ise Nahl sûresinin 90. âyeti okunmaya başlanmıştır.

Cuma namazında hutbeden önce neden ezan okunur : Bu sebeple cuma günü hutbeden önce okunan iç ezânın, hatibin huzurunda olması hutbenin sünnetlerindendir. Hz. Osman (r.a.) döneminde şehrin genişlemesi ve iç ezânın her tarafta duyulmaması üzerine, namaz vaktinin girdiğinin bildirilmesi maksadı ile dışarıda ezân okutulmaya başlandı.