Hutbenin sonunda ne okunur?
Cuma hutbelerinin ardından Kur'ân-ı Kerîm'den belli bir bölüm okuma geleneği Hz. Peygamber tarafından Kâf sûresi şeklinde başlatılmış, râşid halifeler döneminde farklı pasajlar halinde devam ettirilmiştir. Emevi halifelerinden Ömer b. Abdülaziz dönemine gelindiğinde ise Nahl sûresinin 90. âyeti okunmaya başlanmıştır.“Allahümme ifteh aleynâ ebvâbe rahmetike ve yessir aleynâ hazâine fazlike ve keramike ya ekramelekramine ve ya erhamerrahimin.” diye dua eder. Ondan sonra, minberin merdivenlerini yavaş yavaş çıkar ve 3. basamakta durur ve şöyle dua yapar: “Rabbi'şrahlî sadrî ve yessir lî emrî vehlül ukdeten min lisânî yefkahû kavlî.Hutbenin, Cuma vaktinde ve namazdan önce okunması gerekir.

Hutbe kim adına okunur : Hutbe (Arapça: خطبة), İslam dininde cuma ve bayram namazlarında minberde imam tarafından okunan dua ve verilen öğüt.

Cuma hutbesinin sonunda okunan ayet nedir

Bugün cuma namazına Söğütlüçeşme camiine gittim hutbenin sonunda imam Al-i İmran suresi 19. Ayetin mealini " şüphesiz ki Allah katında en geçerli din İslam dır." Şeklinde ifade etti.

Cuma hutbesinin sonunda okunan âyet nedir : Nahl sûresinin 90. âyeti ülkemizde Cuma hutbelerinden sonra Arapça olarak okunmakta ve ardından da Türkçe meâli paylaşılmaktadır. Bu payalaşım esnasında “îtâ-i zi'l-kurbâ” terkibine genellikle, “Allah akrabaya vermenizi/yardım etmenizi emreder.” şeklinde bir anlam verilmektedir.

Cuma namazında hutbe okunurken cemaatin konuşmayıp dinlemesi, selâm alıp vermemesi ve başka bir işle meşgul olmaması gerekir.

Hülâsa: Cuma namazı iki farz, sekiz sünnet, toplam 10 rekâttır. Bahsedilen altı rekâtı tedbir olarak kılmakta sevap ve fazilet vardır, kaçırılmamalıdır. Cumanın farzından önce, bayram namazlarından sonra hutbe okunur. Cuma hutbesi farz, bayram hutbeleri sünnettir.

Hutbelerde neden Atatürk anılmaz

Atatürk'ün isminin anılmama sebebi halife olmamasıdır. Hilafetin kaldırılmasının ardından hutbede halife yerine kimin isminin anılacağı tartışma konusu olmuş; Atatürk, isim zikredilmemesi; bunun yerine Cumhuriyet'in salahiyeti için dua edilmesi konulu kararnameyi imzalamış.Peygamber'den (s.a.s.) gelen duaların mümkün olduğunca kendi aslî şekilleriyle yapılması daha uygundur. Bu itibarla hutbe dualarının da aslî biçimleriyle yapılmasına gayret edilmelidir. Bununla birlikte ikinci hutbenin sonunda, cemaatin anlayabileceği bir dilde dua yapılmasının önünde de bir engel bulunmamaktadır.Bu âyet, iyiliğin ve fenalığın çeşitli derecelerini göstererek sağlıklı bir toplumun başlıca dayanaklarını zihinlere yerleştirmektedir. Dolayısıyla cuma namazında hutbenin sonunda okunup bu esasların hatırlatılması pek isabetlidir.

Bugün cuma namazına Söğütlüçeşme camiine gittim hutbenin sonunda imam Al-i İmran suresi 19. Ayetin mealini " şüphesiz ki Allah katında en geçerli din İslam dır." Şeklinde ifade etti.

Cuma Hutbesinde okunan âyet hangi surede : Skandal düzenleme Din İşleri Yüksek Kurulu'nun hazırladığı yeni "Hutbe Değerlendirme Kılavuzu" ile ortaya çıktı. Bugüne kadar her Cuma namazında okunan Ali İmran suresi 19. Ayeti, "Allah Katında Din İslam'dır" ayetine yer verilmedi.

Hutbede selam verilir mi : Ezan, hutbe ve Kur'ân-ı Kerîm okunurken, okuyana ve dinleyene selâm verilmez. Yemek yiyene de lokma ağzındayken selâm verilmez. Vaaz esnasında da selâm vermek uygun değildir. Camiye girildiğinde içeridekiler meşgulse selâm verilmez, değilse verilir.

Hutbede neden dua edilmez

Böylece cemaatin amin demesine engel olmuş olur. Çünkü, hutbe okunurken insanların konuşmaları, tesbih çekmeleri, aksırıp "elhamdulillah" diyene "yerhamükallah" demeleri, selam almaları ise mekruhtur. Hutbe okunurken Peygamber Efendimize (asm) salavat getirmek ve yapılan duaya amin demek de mekruhtur.

3. Ezanın, hatibin huzurunda okunması. 4. Hatibin ezandan sonra kalkıp, her iki hutbeyi ayakta okuması.Peygamber'den (s.a.s.) gelen duaların mümkün olduğunca kendi aslî şekilleriyle yapılması daha uygundur. Bu itibarla hutbe dualarının da aslî biçimleriyle yapılmasına gayret edilmelidir. Bununla birlikte ikinci hutbenin sonunda, cemaatin anlayabileceği bir dilde dua yapılmasının önünde de bir engel bulunmamaktadır.

Ilk Türkçe hutbe kim okudu : Cumhuriyet öncesi ilk Türkçe hutbe, TBMM'nin Abdülmecid Efendiyi halife seçen kararının ilgiliye tebliği esnasında, 22 Kasım 1922 günü İstanbul Fatih Camiinde Kırşehir Milletvekili Müfit Kurutluoğlu tarafından okunmuş.